Jakie menu na dużą imprezę

Grecka feta to król wśród serów, ale inne gatunki też zachwycają smakiem.
Organizujesz dużą imprezę? Nie wiesz jakie menu zaproponować gościom i której firmy cateringowej skorzystać? Zdaj się na nasze rady…
/ 24.06.2009 15:16
Grecka feta to król wśród serów, ale inne gatunki też zachwycają smakiem.

Menu jest zazwyczaj dodatkiem imprezy, ale czasem może być wręcz clou spotkania. Przy okazji – jeśli będziemy szczęściarzami i wybierzemy dobrą firmę cateringową, może ona okazać się pomocna nie tylko w temacie karty dań.

Oferta firm cateringowych jest bardzo bogata. Przy wyborze tej idealnej należy się kierować jej doświadczeniem w organizacji imprez podobnego typu oraz referencjami znanych zleceniodawców.

– Zdecydujmy się na firmę, która zapewni usługę kompleksową – radzi Iwona Drozd, właścicielka firmy Catering-max. – Poza przygotowaniem i dowiezieniem jedzenia zorganizuje namioty, kwiaty, stoły, siedziska, obrusy, niezbędny sprzęt, zastawę oraz przeszkoloną i nadzorowaną obsługę kelnerską – dodaje.
Jeśli nasza impreza ma być huczna i obfita w różnorodne alkohole, niezbędne będzie stoisko barmańskie, które wybrana firma cateringowa powinna także mieć w swojej ofercie. – Dużym powodzeniem cieszą się popisy barmanów odbywające się przy okazji serwowania drinków – mówi I. Drozd.

Najbardziej fachowe firmy cateringowe zatrudniają także artystów plastyków, którzy zajmują się odpowiednią oprawą stołu, czyli wizualizacją – doborem kwiatów w odpowiednim kolorze, serwetek, obrusów i pozostałych dekoracji, które mogą nawiązywać do logo firmy – jeśli jest to impreza biznesowa, albo do określonej epoki – gdy organizujemy imprezę z motywem historycznym.

Dobry usługodawca powinien zaproponować nam również kilka sprawdzonych przez siebie miejsc oraz około trzech zestawów menu mieszczących się ramach uzgodnionej ceny.

Jeśli impreza ma charakter rodzinny, przyjdą na nią dzieci. Nawet dla 15 pociech trzeba zorganizować jakąś atrakcję. Niezbędne będzie zamówienie opiekunki lub opiekuna, który zajmie im czas, w innym wypadku maluchy będą się nudzić i staną się utrapieniem dorosłych. Pełne niespożytej energii dzieci mają tendencję do wpadania na diabelskie pomysły, jeśli nie zaproponujemy im sensownej alternatywy. Tutaj z pomocą powinni nam przyjść specjaliści z agencji PR, firm eventowych czy cateringowych – zaproponować opiekuna i kącik dziecięcy.

W zależności od tego, z jaką okazją mamy do czynienia, należy zamówić stosowne do niej potrawy oraz napoje. Istotny jest także czas trwania przyjęcia oraz to, czy jedzenie jest główną jego atrakcją, czy tylko niezbędnym dodatkiem. Podczas pikników, pokazów, wernisaży, koncertów czy zawodów sportowych nie musimy przygotowywać jedzenia z dużym zapasem, bo nie jest ono najważniejszym punktem programu. Gdy natomiast organizujemy wesele, sylwestra, przyjęcie wigilijne lub świętujemy jubileusz – trzeba karcie menu poświęcić należną uwagę i dobrze obliczyć ilość serwowanego jedzenia.

Jaką kwotę przeznaczyć na osobę

Wszystko zależy od tego, ile godzin ma trwać taka impreza. Można wydać od 30 zł, jeśli zabawa będzie krótka i bez alkoholu, do 120 zł – z trunkami, a nawet powyżej 200 zł, jeżeli będziemy serwowali gościom do stołu wykwintne dania z trudno dostępnych składników poza sezonem ich występowania. Jednak są jeszcze inne koszty, które należy uwzględnić, takie jak chroniący przed upałem i insektami namiot, który kosztuje od około 45 zł za metr kwadratowy.
Jeśli chodzi o napoje, na każdą osobę należy przeznaczyć minimum 0,7 litra, a gdy impreza ma trwać całą noc – od 2,5 do 3 litrów. Do tego pół litra soku (najlepiej pomarańczowego) na głowę powinno zaspokoić spragnionych gości.

– Obserwuję, że na imprezach coraz mniej pije się mocnych alkoholi, a coraz więcej wina – zauważa I. Drozd. – Polacy najchętniej sięgają po wina półwytrawne. Na osobę warto więc przeznaczyć około 300 ml na osobę. Wódki powinno być od 350 ml do 0,5 litra, jeśli to zabawa całonocna.

Jesienią i zimą jada się więcej i tłuściej – zupy, gulasze, mięsa pieczone, pasztety. Wiosną większość gości ma niewielki apetyt. Wówczas doskonale sprawdzają się mięsa z grilla, pieczone na ruszcie ziemniaki oraz warzywa, ale też sałatki. Jeśli w przyjęciu mają uczestniczyć cudzoziemcy, dobrze jest się popisać kuchnią staropolską. Uznanie zyskają z pewnością szynki, mięsa pieczone, bigos, żurek, biała kiełbasa, smalec, czarny chleb i nieodłączny smalec z ogórkami kiszonymi. Proszę jednak uważać na barszcz czerwony – jest to smak, który Polacy kochają, ale cudzoziemcy jakoś go nie mogą zaakceptować. Na przyjęcie wigilijne wybierzmy więc raczej grzybową.

Polacy coraz chętniej zamawiają na przyjęcia sushi. Zaczynamy też celebrować międzynarodowe okazje, jak choćby święto piwa. Wtedy powodzeniem cieszy się kuchnia niemiecka. Z okazji fetowania beaujolais nouveau na stole doskonale sprawdzą się specjały kuchni francuskiej.

Istnieją jednak potrawy niebezpieczne, które powinny być podane szybko i zaraz sprzątnięte. Na przykład na stole nie mogą zalegać ryby. W takich wypadkach doskonale widać, czy kelnerzy są odpowiednio doświadczeni.

Menu powinno zostać podzielone i podane w trzech lub czterech rzutach. Ważne, by kelnerzy byli czujni – nie wypada, by zabrakło świeżo zaparzonej kawy i herbaty. Jeśli planujemy przyjęcie z dużą ilością mocnego alkoholu – takie jak wesele czy sylwester – dobrze jest podać na początek gęstą zupę – żurek albo strogonow.

Skoro wszystko już wiemy, bierzmy się do dzieła! Dobrze zorganizowane imprezy dodają nam prestiżu i zjednują kontrahentów. Warto o tym pamiętać, trzymając się kurczowo za kieszeń.

Redakcja poleca

REKLAMA